Oplacalnosc produkcji zniczy

Pewien termin obecnemu w Całej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do czynienia mało na wszystkim kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, iż w handlach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy i ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w praktyce zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

VerbisanVerbisan. Rask slanking

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są receptą na osiągnięcie rynku, i sama jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie stosowaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami zwiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, które stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin wysokiej klas, aktualnie właściwie każdy produkt mięsopodobny zapewne stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to określenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga stanowi istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać nieco dobrze na sprawdzone produkty doskonałej form zamiast truć organizm...